Головна
Реєстрація
Вхід
П`ятниця
29.03.2024
15:19
| RSS
Студентське наукове товариство Інституту філософської освіти і науки


  • Головна сторінка
  • Інформація про сайт
  • Каталог файлів
  • Каталог статей
  • Форум
  • Фотоальбоми
  • Гостьова книга
  • Зворотній зв'язок
  • ПРОЕКТ ПГК
  • Дошка оголошень
  •  
    
    Наша електронна скринька NTSA_IFON@NPU.EDU.UA
     Дневник 
    Головна » 2010 » Листопад » 18 » «Сучасна православна богословська та філософська думка про антропологічну кризу християнського світу в контексті явища глобалізації»
    12:44
    «Сучасна православна богословська та філософська думка про антропологічну кризу християнського світу в контексті явища глобалізації»
    Сірокуров Євген Олександрович

    аспірант кафедри культурології Інституту філософської освіти і науки

    Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова (Київ)


     «Сучасна православна богословська та філософська думка про антропологічну кризу християнського світу в контексті явища глобалізації»

    Країни християнського світу є найбільш розвинутими та впливовими у сучасному глобалізованому світі, проте переживають найбільшу системну кризу у своїй історії, яка відбивається в першу чергу на людській особистості. Це виявляється у стандартизації життєвих настанов, норм поведінки та соціальної орієнтації, відсутності серйозності, безініціативності, у зміні внутрішнього духовного світу для подолання морально-ціннісних бар’єрів. Суспільна думка розглядає глобалізацію радше як прогресивне явище, або ставиться до цього процесу індиферентно. Наявною є криза сім’ї, як суспільного інституту, в умовах глобалізації внаслідок руйнування традиційних сімейних цінностей. Наша епоха має дещо спільного з епохою раннього християнства. Відмінність сучасності від попередніх віків полягає у відсутності межі, яка завжди була між християнським та нехристиянським світоглядами. Теперішній глобальний проект є більш «якісним», спокусливим для кожної людини особисто, має тотальний, планетарний характер.

    Православна Церква гостро реагує на явища, які зачіпають духовну основу людини. Зовнішній світ все більше вдирається в життя Церкви через небажання людини зробити зусилля над собою як особистістю. Православ’я зі свого боку не йде на жодні компроміси. Одною з основних проблем, на думку Церкви, є матеріалістичні засади та гуманістичні теорії, які мають місце у сучасному секуляризованому суспільстві. Теперішній час дарує безліч можливостей у сфері матеріального споживання, але повністю нівелює духовні засади та потреби людської особистості. На першому місці для сучасної людини стоїть особисте, ніж суспільне. У людській системі цінностей релігія, як одна зі складових суспільної компоненти людини, поступово відходить на другий план. Для глобалізованого світу поширеним явищем став тероризм на релігійному ґрунті, як одна з форм реакції традиційних суспільств.

    Критичне ставлення до традиційної релігійної картини світу, релігійного традиціоналізму в цілому, стимулювало поширення секуляризаційних тенденцій у світі. Змінюється ставлення народів християнської цивілізації до християнської церкви і, як наслідок, змінюється положення будь-яких релігійних організацій в державі. Стає можливою заміна релігійної свободи релігійним рівноправ’ям навіть у країнах, де більшість населення належить до однієї конфесії і внутрішньо орієнтовано на певні історико-культурні традиції та духовні цінності. Поступово по всьому світу змінюється положення релігійних організацій у державі, зокрема християнських православних. Відділення церкви від держави в аспекті моральної безпеки населення має негативні наслідки для суспільства. Відбувається втрата моральних орієнтирів сучасною елітою суспільства.

    На пострадянському просторі сталося більше зовнішнє ніж внутрішнє відродження Православної Церкви, а також її політизація. Звідси й неоднозначне ставлення до неї населення.

    Раціоналізуючи життя особистості, глобалізація не вітає збільшення рівня релігійності серед людей. Основними засадами глобалізму, несумісними з Православ’ям, є поняття релятивної істини, узагальнене уявлення про духовність, згідно з яким не існує поганих духів. Основою ідеології глобалізованого світу є постмодерн з принциповим зняттям всіх справжніх смислів та перетворенням реального життя у віртуальне, та високим рівнем споживання й неоліберальними цінностями.

    Православно-богословська думка називає основні причини, які спричиняють кризу духовності людини у глобалізованому світі. Це науково-технічний і культурний прогрес людства, який серйозно обмежує вплив релігії на духовне життя, і як наслідок прагнення до перфекціонізму людської істоти та особистості. Також це урбанізація, раціоналізм, гуманізм (сумніви у моральному вченні церкви), індивідуалізм (революція індивідуалістичних орієнтирів і цінностей, войовничий персоналізм), моральний релятивізм, роз’єднаність, агресія при зовнішньому надмірному благополуччі. Найбільш актуалізовані зараз для Церкви саме проблеми культурно-світоглядні. Сучасним християнам не вистачає саме віри у здатність Євангелія бути основою нового світу, який постає прямо на очах. Це і є головним свідоцтвом так званої історичної неефективності християнства у сучасному світі. Парадоксальність ситуації у тому, що створена християнством Європа виступає найбільшим опонентом та критиком саме християнських духовних цінностей у конфлікті між моральним життям Церкви і сучасними етично-антропологічними концепціями моралі.

    Сучасна людина повинна жити з постійним усвідомленням та здоровим критичним ставленням до процесів, які відбуваються в суспільстві та які впливають на неї як на особистість.

     


    Переглядів: 955 | Додав: fon_G | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 1
    1 Accimicet  
    0
    If you want to make $20-$50/hour and up to $3500/month of your time working at
    home part-time then this is the most important message you’re ever going to read...

    It may sound hard to believe, but it's true. There are thousands of companies out there who are willing to pay for your opinions regarding their products. This is an important part of product research, and they rely on people just like you for your honest opinion!

    Imagine getting paid for doing things like:

    - Trying out new menu items from popular restaurants
    - Take short surveys about new cars that are coming out soon
    - Give your opinion about new clothing and shoe designs
    But here's a problem, it's very hard to find out best survey site and you probably can waste too much time,
    but I just stumbled up website http://get-surveys-for-money.com where this guy Jack revealed his secret source where he registered and taking surveys in his free time and earning $265 within 12h and $1440 just within 2 weeks

    Click Here To read this amazing story :
    http://get-surveys-for-money.com

    Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
    [ Реєстрація | Вхід ]

    Форма входу

    Календар
    «  Листопад 2010  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930

    Друзі сайту

    Copyright MyCorp © 2024
    Сайт управляється системою uCoz