Головна
Реєстрація
Вхід
П`ятниця
19.04.2024
06:40
| RSS
Студентське наукове товариство Інституту філософської освіти і науки


  • Головна сторінка
  • Інформація про сайт
  • Каталог файлів
  • Каталог статей
  • Форум
  • Фотоальбоми
  • Гостьова книга
  • Зворотній зв'язок
  • ПРОЕКТ ПГК
  • Дошка оголошень
  •  
    
    Наша електронна скринька NTSA_IFON@NPU.EDU.UA
     Дневник 
    Головна » 2010 » Листопад » 14 » «Вплив дизайну сучасної бібліотеки на розвиток культурного середовища»
    18:13
    «Вплив дизайну сучасної бібліотеки на розвиток культурного середовища»

    Матвійчук Оксана Євгенівна,

    кандидат педагогічних наук, доцент Київського університету імені Бориса Грінченка, м. Київ

    «Вплив дизайну сучасної бібліотеки на розвиток культурного середовища»

     

     Культурне середовище для кожного суб’єкта  суспільства має різні виміри. Серед культурно-освітніх інституцій, які відіграють важливе значення у творенні сучасного культурного середовища слід відмітити бібліотеку. Бібліотека  - інформаційний, культурний, освітній заклад, що має упорядкований фонд документів, доступ до інших джерел та головним завданням якого є забезпечення інформаційних, науково-дослідних, освітніх, культурних та інших потреб користувачів. Саме тому питання оформлення інтер’єру, пошуку фірмового стилю, естетичної організації бібліотечного середовища є пріоритетним напрямом діяльності бібліотек.

    Незважаючи на актуальність даної проблеми, комплексних робіт по бібліотечному дизайну як в Україні так і за кордоном досить мало. В публікаціях бібліотекознавців, архітекторів, художників-оформлювачів бібліотек відображені лише окремі аспекти цієї багатогранної теми.

    Єдиного трактування терміну «бібліотечний дизайн» поки що не існує. Його ототожнюють з художнім оформленням бібліотек, художнім конструюванням. Бібліотечний дизайн вирішує проблеми естетичного, емоційного, психологічного, технічного характеру.

     Ідея бібліотечного дизайну має довгу історію. Еволюція розвитку бібліотек  мала суттєвий вплив на  їх обладнання, інтер’єр. Так, наприклад бібліотеки Стародавнього світу, Середніх віків мали багате художнє оформлення, планування приміщень, проте архітектурне вирішення будівель і інтер’єру було незатребуваним з точки зору організації діяльності універсальності бібліотек, але разом з тим вони відображають матеріальні і технічні можливості суспільства того часу. Оснащування цих бібліотек диктувалось зберігаючими в них матеріалами : сувіями, кодексами, рукописними і друкованими книгами, видами діяльності. Композиційне планування бібліотек відображало як правило, владні погляди у бібліотечній справі    на кожному історичному етапі.

    Концепція будівництва, планування і обладнання бібліотечних будівель мала на увазі створення необхідних зручних для читачів, найкращих умов зберігання фондів, їх організації відтворення. Оригінальні будівлі, які увійшли у скарбницю світової архітектури і бібліотечної культури є проявом ролі бібліотек в суспільстві. Шедеврами архітектурного бібліотечного дизайну є будівля дитячої бібліотеки у Кламарі у вигляді дев’яти переплетених циліндрів, які стоять посеред двору -саду, з округлими арками, бібліотека у вигляді розкритого китайського ліхтаря із скла і цегли, книжкового корабля, чорного діаманту.

     Сучасні будівлі бібліотек побудовано у стилі модерн. Вони мають простий архітектурний облік, в більшості у вигляді куба, із скляними поверхнями - Національна бібліотека України для дітей, Національна бібліотека України ім.В.Вернадського, Національна бібліотека Білорусі, Російська державна бібліотека.

    Сучасний  розвиток бібліотек передбачає ототожнення їх не тільки із книгосховищем, сьогодні це культурний центр, де користувач може відпочити, розвивається як особистість  і вдосконалює свої здібності, відповідно і будівлі та її внутрішній інтер’єр мають нести культурний і естетичний початок. Але одна із характеристик масової побудови бібліотек за останні п’ятдесят років– простота форми і відсутність індивідуальності. Більшість бібліотек в обласних центрах, районах   розміщені у приміщеннях, які не мають належного естетичного рівня. Тому, завдання бібліотекарів сьогодні використовуючи наявні матеріали, основні зусилля спрямувати на внутрішнє естетичне оздоблення (вибір кольорової гами, освітлення приміщення, розстановка бібліотечних меблів, рослин). Обов’язково має враховуватись специфічна особливість оформлення інтер’єру для кожної зони бібліотеки. До поняття «естетичне оформлення бібліотеки» входить цілий комплекс робіт, що охоплює оформлення всього інтер’єру (стеля, стіни, вікна, стелажі, вітрини, довідково-бібліографічний апарат, наочні форми пропаганди книги,  розміщення комп’ютерних та інших мультимедійних технологій із можливістю проведення презентацій із залученням інформаційно-комунікаційних технологій). Бібліотека є місцем де має відображуватися культурне життя всього регіону, тому краєзнавча тематика має також застосовуватись при оформленні бібліотек.

    Оптимальним варіантом естетичної організації бібліотечного середовища має бути синтез думок архітектора, художника і фахівця- бібліотекаря.

    Таким чином, бібліотечний дизайн – багатоаспектна діяльність, засіб підтримки престижу бібліотеки в очах користувачів, дієвий засіб залучення читачів  (особливо дітей). Це також можливість естетичного самовираження бібліотеки. Однозначно , що сьогодні необхідні об’єднані зусилля фахівців різних галузей знань, в тому числі культурологів щодо пошуку нових форм дизайну сучасної бібліотеки, створення методики проектування інтер’єру бібліотечних приміщень, комплексного дослідження впливу естетичного оформлення бібліотек  на розвиток культурного середовища.                

     

     

     

    Переглядів: 4883 | Додав: fon_G | Рейтинг: 4.0/1
    Всього коментарів: 0
    Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
    [ Реєстрація | Вхід ]

    Форма входу

    Календар
    «  Листопад 2010  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930

    Друзі сайту

    Copyright MyCorp © 2024
    Сайт управляється системою uCoz